شاید تصور کنید که طراحی باشگاه ورزشی خانگی تنها برای فضاهای بزرگ کارآمد است. در صورتی که امروزه برای تمامی فضاها با هر ابعادی، اصول طراحی و استانداردهای متفاوتی وجود دارد که استفاده از آن محیط را لذت بخشتر میکند. باشگاه خانگی برای رفاه و سلامت افراد داخل خانه طراحی میشود و باید از نور، تهویه، تجهیزات، رنگ بندی و کفپوش مناسبی برخوردار باشد.
از آنجایی که این محیط ممکن است در آپارتمان قرار گیرد، باید در زمان طراحی آن به آکوستیک فضا توجه ویژهای شود. زیرا اگر ورزش همراه با موسیقی انجام گیرد، صدای بالا موجب اذیت و آزار ساکنین آپارتمان میشود. از این رو مقاله مورد نظر را برای آشنایی بیشتر شما با اصول طراحی این فضا آماده کردهایم.
اهمیت ابعاد فضا در طراحی باشگاه ورزشی خانگی
بدون شک بسیاری از افراد برای کاهش هزینهها و صرفهجویی در زمان، به طراحی باشگاه خانگی روی میآورند. این نوع از باشگاهها باید از نظر کاربردی و زیباییشناسی طراحی شوند و محیطی آرامش بخش و شاداب را برای افراد ساکن خانه ایجاد کنند. از این رو اولین نکته در طراحی این محیطها، توجه به ابعاد فضا است.
طراحی باشگاه در فضای خانههای ویلایی بدون شک راحتتر از آپارتمانها است. زیرا فضای بزرگتری در اختیار طراحان قرار میگیرد و این امر کار طراحی را برای آنان راحتتر میکند. اما فضاهای کوچک باید بهگونهای طراحی شوند که تمامی تجهیزات و لوازم ورزشی در آن محیط قرار گیرد.
این تجهیزات با توجه به خواست کارفرما شامل: توپ، زیر انداز، دمبل، تردمیل، دوچرخه ثابت، کش تی آر ایکس و غیره میشوند. به همین دلیل طراحان در طراحی Home Gym باید در ابتدا از تعداد و نوع تجهیزات ورزشی اطلاع پیدا کنند.
اهمیت ابعاد فضا در طراحی باشگاه ورزشی خانگی روی دکوراسیون آن تاثیرگذار است. | (پروژه آکا فیتنس- استودیو معماری 4)
نقش بازشوها و تهویه در طراحی باشگاه خانگی
نورپردازی در طراحی باشگاه ورزشی خانگی بهصورت طبیعی و مصنوعی انجام میشود. نور طبیعی و تهویه مناسب از طریق بازشوهای داخل فضا به محیط داخلی انتقال پیدا میکند و موجب شادابی و سرزندگی محیط میشود.
بازشوها برای رد و بدل شدن هوای سالم به محیط باشگاه خانگی و جلوگیری از رشد میکروارگانیسمها در آن فضا اهمیت بسیاری دارند. همچنین اکسیژن مورد نیاز در حین تمرین از طریق این بازشوها تامین میشود. در صورتی که امکان استفاده از بازشو در فضا وجود نداشته باشد، تهویه باید از طریق سیستم داکت صورت گیرد.
نورپردازی محیط داخلی باشگاه خانگی
بدون شک نور طبیعی یکی از عواملی است که در حین ورزش موجب افزایش شادابی و نشاط افراد میشود. باشگاه خانگی در زمانهایی که نور طبیعی وجود ندارد، از طریق نورپردازی مصنوعی نیز قابل استفاده است. نورهای مصنوعی باید به گونهای طراحی شوند که موجب خیرگی چشم افراد و کاهش بازدهی آنان نشوند.
تلفیق نور طبیعی با نور مصنوعی جذابیت فضا را افزایش میدهد و در هارمونی آن نقش مهمی دارد. نورهای رنگی روی سقف و دیوارها بهتر است به صورت گسترده و پراکنده طراحی شوند. همچنین شدت نور مصنوعی در طراحی Home Gym باید قابل تنظیم باشد که خستگی افراد در حین تمرین ورزشی را کاهش دهد.
استفاده از متریال با عایق صوتی روی دیوارها
وجود تجهیزات صوتی در باشگاههای خانگی ضروری است. زیرا ورزش با موسیقی بازدهی افراد را افزایش میدهد و سلامت جسمی و روحی آنان را در پی دارد. اما به دلیل قرارگیری باشگاه خانگی در فضای مسکونی، عایق بندی صوتی دیوارها از اصول مهم در طراحی باشگاه ورزشی خانگی است.
از این طریق سر و صدا به بیرون انتقال پیدا نمیکند و موجب اذیت و آزاد ساکنین خانه یا سایر افراد خارج از خانه نمیشود.
عایق صوتی در طراحی باشگاه ورزشی خانگی میتواند کاربردی باشد.

طراحی دیوارها با متریال و رنگهای مناسب
باشگاههای ورزشی خانگی برای ایجاد میل به ورزش در افراد طراحی میشوند. بنابراین رنگ بندی دیوارها و متریالهای به کار برده شده در آنها باید از سایر قسمتهای خانه متفاوت باشد. امروزه دیوارهای باشگاههای مدرن خانگی با تصویرهای ورزشی بسیار مهیج و رنگهای افزایشدهنده انرژی مانند: قرمز، نارنجی، زرد و غیره طراحی میشوند.
جذابیت فضا نقش مهمی در افزایش عملکرد ورزشکاران دارد و آنان را به ورزش تشویق میکند. استفاده از طرحهای خلاقانه روی دیوارها، سقف و کف سالن ورزشی خانگی از جمله نکاتی است که باید در زمان طراحی این فضا به آن توجه شود.
کفپوشهای مناسب در باشگاه ورزشی خانگی
برای انجام ورزش روی زمین باید کفسازی مناسبی برای آن فضا در نظر گرفته شود. کف سالنهای ورزشی با کفپوشهای نرم و بادوام طراحی میشود که در حین تمرین، افراد صدمه و آسیبی نبینند. همچنین دوام متریال به کار رفته در کفپوش به دلیل قرارگیری تجهیزات بدنسازی نظیر تردمیل و دوچرخه ثابت روی آنها دارای اهمیت است.
محل نصب قفسه برای قرار دادن تجهیزات ورزشی
طراحی باشگاه ورزشی خانگی باید بهگونهای انجام شود که تجهیزات در جای مناسبی قرارگیرند. وجود قفسهها و شلفهای دیواری بهترین گزینه برای قرارگیری این تجهیزات است. این قفسهها از اشغال فضا میکاهند و علاوه بر آن در دکوراسیون داخلی باشگاه ورزشی نیز جلوهای بی نظیر ایجاد میکنند.
قفسههای دربدار نیز برای قرارگیری حوله، لباس ورزشی و جلوگیری از آلوده شدن آنها و ایجاد نظم در فضا بسیار کارآمد هستند.
به کار بردن آینه در باشگاه خانگی
آینه نقش مؤثر در بزرگ نشان دادن فضا دارد. در بیشتر باشگاههای ورزشی از آینه به عنوان عنصر تاثیرگذار در طراحی داخلی استفاده میشود. مشاهده تمرینات ورزشی در آینه کارایی و انگیزه ورزشکاران را افزایش میدهد و آنان را از نحوه صحیح انجام حرکت ورزشی مطلع میکند.
استفاده از آینه در طراحی باشگاه ورزشی خانگی بسیار مهم است.
آینه در انعکاس نور و زیبایی فضا نیز نقش مهمی دارند و استفاده از آنها روی کل دیوار یا روبروی تجهیزات ورزشی در طراحی Home Gym بسیار حائز اهمیت است.
در استودیو معماری ۴ بهترین ایدههای مدرن برای طراحی این فضاها در اختیار شما قرار میگیرد و تیم حرفهای این مجموعه نظرات خود را به صورت رایگان در اختیار مشتریان قرار میدهند.
برای مشورت با این تیم طراحی کافی است به سایت این استودیو مراجعه کنید و با کارشناسان طراحی ما مشورتهای لازم را انجام دهید.
در نتیجه
طراحی باشگاه ورزشی خانگی دارای اصول و قواعد مربوط به خود است. این فضا برای ورزش ساکنین خانه طراحی میشود و باید از نظر جذابیت ظاهری با باشگاههای دیگر متفاوت باشد. سلیقه و نظر کارفرما در طراحی این فضاها مهمترین نکتهای است که طراحان باید به آن توجه کنند.
استفاده از رنگ بندی مناسب برای بزرگ نشان دادن فضا، متریالهای بادوام، آینههای قدی، نورپردازی طبیعی و مصنوعی، تهویه طبیعی و غیره از جمله فاکتورهای مهم در طراحی باشگاه خانگی به شمار میروند. قفسههای دیواری نیز بهترین گزینه برای قرار دادن تجهیزات ورزشی و نظم بخشیدن به محیط داخلی این نوع از باشگاهها هستند.