معمولاً شرکتها بر اساس دو اصل مهم یعنی هدف شرکت و کارکنان آن طراحی میشوند. این دو اصل مهم کل ساختار شرکتها را تشکیل میدهد؛ بنابراین طراحی شرکت باید حتماً با در نظر داشتن آنها انجام شود.
بسیاری از افراد روزانه بیشتر زمان خود را در محل کار سپری میکنند؛ به این ترتیب محیط کاری را میتوان بهعنوان خانه دوم دانست. با فراهم کردن امکانات لازم در شرکت، عملکرد کارمندان نیز بهبود پیدا میکند؛ چرا که انگیزه بیشتری برای کار کردن خواهند داشت.
با این حساب در فرآیند طراحی داخلی شرکت به چه نکاتی باید توجه کرد؟ مهمترین عناصر در شرکتها کدامند؟ این مقاله به تمامی پرسشهای شما در این زمینه پاسخ خواهد داد.
طراحی شرکت باید بهگونهای باشد که به شرکت شما هویت ببخشید
چرا طراحی شرکت اهمیت دارد؟
معمولاً با شنیدن عبارت طراحی شرکت، ذهن افراد به سمت بخشهای مختلف شرکت که نیاز به طراحی دارند و عناصر تاثیرگذار در طراحی میرود، اما مسئله مهمتر هویت شرکت است. اینکه شرکت از نظر بینندگان چگونه به نظر میرسد، چگونه قرار است خود را در ذهن مخاطبان ثبت کند و برند شرکت شما با چه فاکتورهایی تعریف میشود.
هویت و تصویر ذهنی شرکت شامل ارزشها، اهداف، سیستم و فرهنگ کاری آن میشود. برای مثال، لوگو، تبلیغات، ارتباطات، سبک طراحی و دکوراسیون همگی عناصر تشکیلدهنده هویت اصلی یک شرکت هستند.
بهعبارت دیگر فضای شرکت، شکل کلی سازمانها را بازتاب میدهد و تمامی عناصر دیگری که در این فضا وجود دارند، سیستم طراحی شرکت را به وجود میآورند. این عناصر تصویر بهتری از برند شما در ذهن مخاطب شکل میدهند.
در نتیجه طراحی داخلی شرکت باید مطابق با هدف اصلی آن باشد. برای مثال اگر شرکتی ادعا دارد که جزء بهروزترین و مدرنترین شرکتها است، باید این مسئله را با انتخابهای درست در طراحی خود تداعی کند.
شرکتها از چه بخشهایی تشکیل میشوند؟
معمولاً محیطهای کاری مانند شرکتها به نظم و ترتیب معروف هستند. در همین راستا، فضای کلی شرکت باید بهگونهای تقسیمبندی شود که به روند کاری سرعت ببخشد و کار کردن را برای افراد حاضر در شرکت آسان و لذتبخش کند. در ادامه بخشهای اصلی شرکتها را معرفی میکنیم و نکات طراحی مهم در هر یک را توضیح خواهیم داد.
اتاقهای شخصی برای سمتهای مهم
در همه شرکتهای بزرگ و کوچک مهمترین سمتهای شغلی از جمله مدیران و معاونان دارای اتاقهای شخصی هستند. این اتاقها علاوه بر اینکه فضایی خصوصی به وجود میآورند، از منظر روانشناسی نیز تاثیرگذار هستند. مدیران با داشتن اتاقهای خصوصی قدرت و برتری خود را نسبت به بقیه افراد شرکت نشان میدهند.
طراحی اتاق مدیریت در شرکتها باید رسمی ولی در عین حال دوستانه باشد
معمولاً طراحی اتاق مدیریت یا سایر اتاقهای شخصی بسیار شیک و رسمی است، اما سبک طراحی این اتاقها به طراحی کلی شرکت نیز بستگی دارد.
از آنجا که راحتی در دنیای امروز اولویت دارد، بسیاری از اتاقهای شخصی نیز از همین اصل تبعیت میکنند. به این ترتیب روابط کاری منعطفتری بین مدیریت، کارکنان و مشتریها صورت میگیرد و افراد از حضور در اتاق مدیریت بهجای حس ترس و معذب بودن، احساس راحتی میکنند.
اتاق جلسات برای برگزاری گردهماییها
یکی از مهمترین ارکان در شرکتها، کار گروهی است. اتاقهای گردهمایی نیز دقیقاً به همین منظور ساخته میشوند. وجود این اتاقها افراد را تشویق به همکاری و ایدهپردازیهای مشترک میکند و در گرفتن نتایج بهتر تاثیر فوقالعادهای دارند.
رمز موفقیت اجرای بهترین طراحی در اتاق جلسات، ساختار و ترکیببندی آن است. به این ترتیب میزها و صندلیها باید طبق هدف جلسه چیده شوند.
برای مثال اگر قرار است جلسهای بین گروههای مختلف شرکت برای به اشتراکگذاری نظرات برگزار شود، بهتر است میز در مرکز اتاق و صندلیها بهصورت دایرهای چیده شوند. برای تبادل نظر بهتر لازم است یک ویدیو پروژکتور یا تخته وایت بورد نیز در اتاق قرار بگیرد. با چنین ساختاری ارتباط مناسبی بین افراد شکل میگیرد و همه بهطور یکسان فرصت اظهار نظر خواهند داشت.
در جلسات رسمی که بین مدیر و شرکتهای دیگر برگزار میشود نیز همان چیدمان کاراریی دارد، اما با یک تغییر جزئی. بهتر است صندلی مدیریت در راس میز قرار بگیرد که مدیر به همه افراد حاضر در اتاق احاطه داشته باشد.
ترتیب دیگری نیز برای اتاق گردهمایی وجود دارد که بیشتر در اتاقهای کنفرانس دیده میشود. این ساختار در مواقعی کاربرد دارد که فردی (برای مثال مدیر) قرار است برای سایر کارکنان شرکت سخنرانی کند. با توجه به این هدف، صندلیها بهصورت ردیفی پشت سر هم چیده میشوند و میزهای بزرگ دیگر کاربردی ندارند.
فضاهای عمومی و مشترک
در گذشته وجود فضای خصوصی در طراحی شرکتها بسیار مهم بود. حتماً تا به حال شرکتهایی با اتاقکهای کوچک و فشرده را دیدهاید. برخلاف گذشته، این روزها در بیشتر شرکتها تمرکز اصلی روی به وجود آوردن فضاهای دلباز است، زیرا فضای باز باعث افزایش خلاقیت و کارایی ذهن خواهد شد.
در طراحی شرکت فضایی را برای تعامل کارمندان با یکدیگر در نظر بگیرید
برای فضاسازی مناسب در شرکت خود فضاهای مشترکی را برای برقراری ارتباط بین افراد و رد و بدل کردن ایدهها به وجود آورید. برای ایجاد چنین فضایی باید بهترتیب زیر عمل کنید:
- فضاهای مناسب برای برقراری ارتباط را شناساسیی کنید. این محیط میتواند هر جایی باشد از جمله محل قرارگیری میزها، کافه تریا، کارگاه گروهی یا حتی تراس.
- برای اینکه حواس کارکنان پرت نشود، باید از امکانات لازم برای کاهش آلودگی صوتی استفاده کنید.
- فضاهای مشترک باید راحت باشند. برای به وجود آوردن محیطی راحت، از مبلمان، صندلیهای راحتی، نیمکت، میز یا هر وسیله راحت دیگری که مدنظر دارید استفاده کنید.
با انجام کارهای بالا قدم بزرگی برای موفقیت شرکت برمیدارید.
فضای استراحت
برخلاف شرکتهای قدیمی که فقط روی کار متمرکز بودند، شرکتهای امروزی به استراحت کارکنان خود اهمیت میدهند. در طراحی شرکت باید حتماً فضایی را برای رهایی کارمندان از فشار کاری و خستگی در نظر بگیرید. در چنین فضایی، افراد ذهن خود را خالی میکنند و با انگیزه بیشتری به سر کار خود باز میگردند.
نکته اصلی در طراحی فضای استراحت این است که استرس کارمندان را کاهش دهد و بین کار و استراحت تعادل ایجاد کند.
محیط غذاخوری و آشپزخانه
بهدلیل اینکه ساعات کاری در اغلب شرکتها از صبح تا عصر است باید حتماً فضایی را برای صرف غذا و نوشیدنی در شرکت در نظر گرفت. کار کردن برای ساعتهای طولانی کاری بدون خوردن و نوشیدن ممکن نیست؛ بنابراین فضای آشپزخانه را متناسب با نیازهای کارکنان طراحی کنید.
بهتر است یک قهوهساز یا چایساز در آشپزخانه قرار دهید؛ نوشیدنیهای کافئیندار برای رفع خستگی و افزایش بازدهی بسیار مفید هستند. اگر در آشپزخانه فضای کافی وجود دارد، میز غذاخوری را در همانجا بگذارید. اندازه میز و تعداد صندلیها باید متناسب با تعداد کارمندان باشد.
اتاق بایگانی اطلاعات
با وجود اینکه امروزه بسیاری از اسناد و مدارک بهصورت دیجیتال در کامپیوترها ذخیره میشود، اما هر چقدر هم که تکنولوژی پیشرفت کند باز هم تعدادی از مدارک هستند که باید به شکل کاغذی بایگانی شوند. اتاق بایگانی یکی از مهمترین قسمتهای هر شرکت را تشکیل میدهد؛ بنابراین در طراحی آن باید به نکات خاصی توجه کرد.
برای نگهداری اسناد و مدارک در شرکتها باید حتماً اتاق جداگانهای در نظر گرفت
اتاق بایگانی همانطور که از اسمش پیداست، محل بایگانی کردن اطلاعات است. این اتاق باید دارای کمد، فایل، قفسه و لوازم مورد نیاز برای نگهداری اسناد باشد. پس در طراحی شرکت خود حتماً اتاقی را، هر چند کوچک، برای بخش بایگانی در نظر بگیرید.
بخش پذیرش
اولین قسمتی که در بدو ورود به هر شرکت به چشم میخورد، بخش پذیرش است؛ در نتیجه این بخش باید بسیار چشمگیر باشد که توجه مخاطب را جلب کند. در قسمت پذیرش باید وسایلی مانند میز یا سکویی بزرگ و یک یا چند صندلی (بسته به تعداد منشیها) قرار دهید. برای افزایش تاثیرگذاری میتوان دیوار پشت میز را با لوگوی شرکت تزئین کرد.
اندازه میز پذیرش باید متناسب با ابعاد شرکت باشد. در شرکتهای کوچکتر میزهای مستطیل شکل گزینه بهتری هستند، اما برای شرکتهای بزرگ محدودیتی وجود ندارد.
عناصر کلیدی در طراحی شرکت
قبل از تاسیس هر شرکتی باید ابتدا به طراحی آن فکر کرد. طراحی شرکت فرآیند ساده و لذتبخشی دارد، به شرطی که اصولی باشد و طبق نکات مهم طراحی انجام شود. برای داشتن بهترین طراحی باید حتماً به عناصر زیر توجه کنید.
مدیریت بهینه فضا
در محیطهای کاری حتی کوچکترین فضاها هم اهمیت دارند. در نتیجه هیچ فضایی نباید هدر رود یا بلا استفاده بماند. قبل از طراحی باید با کمک فردی متخصص نقشه داخلی شرکت را روی کاغذ پیاده کنید. این طرح اولیه باید تمام فضاهای مهم شرکت که در بالا به آنها اشاره کردیم را شامل شود.
هنگام فضاسازی به تعداد کارمندان، نیاز و کارشان توجه داشته باشید. فضای هر بخش را متناسب با وسایل موجود و کاربری آن طراحی کنید؛ به این ترتیب به کاربردیترین شکل ممکن فضا را مدیریت خواهید کرد.
مبلمان و وسایل اداری
وسایلی که در طراحی شرکت استفاده میکنید، نقش پررنگی در ایجاد تجربه کاری لذتبخش برای کارکنان شما دارد. مشاغل اداری معمولاً کارهایی هستند که نیاز به نشستن پشت میز برای ساعتهای طولانی دارند. با در نظر گرفتن این نکته بهتر است در انتخاب میز، صندلی، مبل و سایر وسایل شرکت دقت به خرج دهید.
میز و صندلی دو جزء جدایی ناپذیر از شرکتها هستند. برای اینکه افراد در طولانی مدت دچار آسیبهای جسمی نشوند و خستگی آنها را از پای در نیاورد، باید از میز و صندلی ارگونومیک در شرکت خود استفاده کنید.
همچنین برای روح بخشیدن به فضای خستهکننده اداری میتوان از وسایل دکوری مانند تابلوهای هنری، گلدان و غیره استفاده بهینه کرد.
در طراحی شرکت از وسایل (میز و صندلی) ارگونومیک استفاده کنید
ترکیب رنگ مناسب
یکی از بهروزترین انواع ترکیب رنگ برای شرکتها، ترکیب طوسی با رنگهای روشن است. رنگ طوسی به رسمی شدن فضا کمک میکند و رنگهای شاد و روشن به فضا نشاط هدیه میدهد. همچنین استفاده از نمای چوبی در کف و دیوارها جو گرم و مثبتی در محیط خشک کاری به وجود میآورد.
در انتخاب ترکیب رنگ برای طراحی شرکت انسجام را رعایت کنید. نهایت ۳ رنگ را انتخاب کنید و در بخشهای مختلف از همان ۳ رنگ به اشکال مختلف استفاده کنید. توجه داشته باشید که محیط کاری نباید با تعداد زیادی از رنگها شلوغ شود.
روشنایی کافی
محیط کاری باید از نور کافی برخوردار باشد. وجود روشنایی به افراد کمک میکند بهتر روی کار خود متمرکز شوند. همچنین از آسیب دیدن چشم هنگام کار جلوگیری میکند.
روشنایی شرکت را با ۲ روش میتوان تامین کرد: نور طبیعی و نور مصنوعی. نور طبیعی با استفاده از پنجرههای بزرگ وارد محیط شرکت خواهد شد و کارکنان را سرحال میکند. نور مصنوعی باید توسط وسایل روشنایی مناسب تامین شود. بهتر است بالای هر میز کار چراغی متناسب با ابعاد میز قرار داد یا اینکه از دیوارکوبهای پر نور استفاده کرد.
در برخی از مشاغل که ریزهکاریهای زیادی دارند و نیازمند دقت فراوان هستند، چراغ مطالعه کمک بسیاری میکند.
ظاهر شرکت نماینده برند شماست
هر شخصی که برای اولین بار در شرکتی قدم میگذارد، ابتدا به طراحی شرکت نگاه میکند. هنگام طراحی تمام عناصر و نکات مهم را در نظر بگیرید. به این فکر کنید که آیا طراحی مد نظر شما نماینده خوبی برای برندتان است یا خیر.
فراموش نکنید همه اصولی که در طراحی داخلی شرکت به کار میبرید، از رنگها و وسایل گرفته تا دکوراسیون و روشنایی باید هویت و هدف شرکت را بخوبی به مخاطب نمایش دهد.