فروشگاهها نه تنها به دکوراسیون زیبا برای جلب نظر مشتری نیاز دارند، بلکه باید بهگونهای طراحی شوند که از لحاظ اقتصادی نیز کاربردی باشند. اگر طراحی فروشگاه با برنامهریزی و طبق اصول پیش برود، در نهایت منجر به افزایش فروش خواهد شد.
با اجرای طراحی مناسب در فروشگاه، هویت برند خود را به بهترین شکل ممکن به نمایش بگذارید و به علاوه از دزدی اجناس خود نیز جلوگیری کنید. در این مقاله با ما همراه باشید تا بهترین چیدمانهای مناسب فروشگاه را یاد بگیرید و با اصول طراحی فروشگاه آشنا شوید.
بهترین روش برای طراحی داخلی فروشگاه چیست؟
انواع چیدمان کف برای طراحی فروشگاه
یکی از مهمترین عواملی که بین فروشگاههای معمولی و فروشگاههای خاص تمایز ایجاد میکند، نحوه چیدمان کف است. چیدمانی که برای اجناس و دکوراسیون فروشگاه در نظر میگیرد نقش بسزایی در بهبود جریان عبور و مرور و نظم فروشگاه دارد.
در دنیای طراحی و دکوراسیون داخلی، سبکهای متنوعی برای چیدمان فضای کف فروشگاهها وجود دارد. انتخاب مدل مناسب برای چیدمان فروشگاه به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله ابعاد فروشگاه، محصولات و مهمتر از همه مخاطب مورد نظر شما.
برای شناخت بهتر مشتریان خود باید به چند سوال پاسخ دهید، برای مثال مشتریان شما چه خصوصیاتی دارند؟ آنها با عجله خرید میکنند یا برای خرید وقت کافی میگذارند؟ آیا آنها ترجیح میدهند به تنهایی خرید کنند یا به کمک فروشنده نیاز دارند؟ آیا آنها میخواهند فوراً به کالای مورد نظرشان دسترسی پیدا کنند یا مشکلی با پیدا کردن اجناس جدید در حین فرآیند خرید ندارند؟
سوالات بالا تنها چند مورد از مهمترین سوالاتی هستند که هنگام انتخاب چیدمان مناسب برای طراحی فروشگاه باید در نظر بگیرید.
با چیدمان کف در واقع اندازه هر یکی از بخشهای فروشگاه، محل قرارگیری طبقهها، قفسهها، وسایل و مسیر رفت آمد مشتریها و کارکنان را مشخص میکنید. با اینکه ساختارهای بسیار زیادی برای چیدمان کف فروشگاه وجود دارد، اما در ادامه چند مورد از رایجترین آنها را بررسی میکنیم.
چیدمان شبکهای
بسیاری از فروشگاههای نوپا از چیدمان شبکهای استفاده میکنند، زیرا این سبک بسیار مقرون به صرفه است و از هیچیک از فضاهای فروشگاه را هدر نمیدهد. چیدمان شبکهای به شما اجازه میدهد که از دیوارها، گوشههای فروشگاه و انواع نمایشگرها استفاده کنید و به این ترتیب بهترین سبک طراحی را در فروشگاه به وجود آورید.
طراحی شبکهای برای استفاده از تمام فضاهای فروشگاه کاربرد دارد
نمونه کامل چیدمان شبکهای را میتوان در سوپرمارکتهای بزرگ مشاهده کرد. دلیل استفاده سوپرمارکتها از این سبک چیدمان، کاربرد آن در جای دادن تعداد زیادی از اجناس در فضایی مشخص است.
با اینکه چیدمان شبکهای از اتلاف فضای فروشگاه جلوگیری میکند، اما ایراداتی نیز دارد. مشکل چیدمان شبکهای این است که دید مشتری را هنگام خرید کور میکند؛ به همین علت معمولاً برای راحتی مشتری، راهروها و قفسههای مختلف با شماره و نام محصولات مشخص میشوند.
از طرف دیگر لزوماً نیازی نیست در چیدمان شبکهای همه محصولات بهصورت فشرده چیده شوند. برعکس فروشگاه اپل از این سبک برای چیدمان محصولات خود بهصورت مینیمال استفاده میکند و به این شکل تاثیر زیادی روی مشتری میگذارد.
چیدمان مسیر مسابقه یا حلقهای
ساختار مسیر مسابقه به شکلی است که مشتری مسیر مشخصی را از زمان ورود تا خروج طی میکند. بهعبارت دیگر زمانی که او وارد فروشگاه میشود، در طول مسیری که برای او مشخص شده است پیش میرود و در نهایت نیز برای خارج شدن از فروشگاه نیز به سمت درب اصلی که از آن وارد شده بود، هدایت میشود.
بهعنوان مثال، کتابفروشیها و فروشگاههای بزرگ کالای خواب از چیدمان مسیر مسابقه به نحو احسن استفاده میکنند، علاوه بر این فروشگاههای چند طبقه برای اینکه مشتری را به سمت سایر طبقات هدایت کنند نیز از این ساختار در طراحی فروشگاه خود بهره میبرند.
ساختار زاویهدار
از چیدمان زاویهدار معمولاً برای به نماش گذاشتن اجناس نفیس و مینیمال استفاده میکنند. بهدلیل اینکه نحوه نمایش اجناس نیازمند فضای زیادی است و چنین فضای زیادی را باید به محصولی اختصاص داد که شایستگی آن را داشته باشد.
لوکسترین اجناس فروشگاه را با چیدمان زاویهدار به نمایش بگذارید
در این سبک در قسمتهای مختلف فروشگاه، انواع وسایل و پایههای منحنی به چشم میخورند. روی هر یک از این پایهها محصولی خاص و شاخص قرار داده میشود و مشتری را ترغیب میکند که آن محصول را خریداری کند.
بسیاری از فروشگاههای جواهرات، ساعت و حتی فروشگاههای لباس مجلسی از چیدمان زاویهدار استفاده میکنند.
چیدمان هندسی
زمانی که قرار است طراحی فروشگاه به سبکی راحت و به روز باشد یا اینکه اکثر مشتریان فروشگاه را افراد جوان تشکیل میدهند، بهترین چیدمان، چیدمان هندسی است. با انتخاب این سبک فروشگاه خود را به شکلی خاص و هیجانانگیز طراحی میکنید و مهمتر از همه نیازی به صرف هزینههای بالا ندارید.
اگر به فروشگاههای پوشاک توجه کرده باشید، حتماً با این سبک رو به رو شدهاید. در چیدمان هندسی، وسایل مربوط به دکور در زوایای مختلف و حتی عجیب چیده میشوند و ظاهر جالبی را به وجود میآورند.
با ترکیب روشهای چیدمان مختلف، فروشگاه خود را خلاقانه بچینید
ساختار آزاد یا ترکیبی
طراحی فروشگاه با چیدمان آزاد فضای کف نشاندهنده اوج خلاقیت شما است. در این سبک هیچ محدودیت و قانونی برای قرارگیری قفسهها، رگالها و الگوهای طراحی وجود ندارد و این شما هستید که تصمیم میگیرید چیدمان به چه شکل باشد. این سبک مناسب فروشگاههایی است که دارای انواع مختلفی از محصولات هستند.
با ترکیب روشهای چیدمان مختلف، فروشگاه خود را خلاقانه بچینید
برخلاف سایر سبکهای چیدمان داخلی فروشگاه، با اجرای چیدمان آزاد، مسیر خاصی برای مشتری در فروشگاه ایجاد نمیکنید و او را آزاد میگذارید که به هر قسمت از فروشگاه که تمایل دارد سر بزند.
ساختار مسیر اجباری
چیدمان فروشگاه به سبک مسیر اجباری، چندان مشتریپسند نیست؛ زیرا قدرت تصمیمگیری و انتخاب مشتری را محدود میکند. با این حال برخی از صاحبان فروشگاهها برای استفاده حداکثری از فضا، این سبک چیدمان را برای طراحی فروشگاه خود انتخاب میکنند.
بعضی از فروشگاههای لوازم خانگی و دکوراسیون منزل با ساختار مسیر اجباری چیده شدهاند. معمولاً در این ساختار برای راهنمایی و مسیریابی مشتری از فلشهایی بر روی زمین استفاده میشود.
عناصر ضروری در طراحی فروشگاه
تجربهای که مشتریان از خرید در فروشگاه بهدست میآورند، بستگی به این دارد که تا حد به عناصر طراحی توجه کرده باشید. اگر این عناصر بهدرستی به کار رود، طبیعتاً مشتری نیز از خرید خود و ورود به فروشگاه رضایت خواهد داشت. تعدادی از مه ترین عناصری که هنگام طراحی فروشگاه باید در نظر بگیرید را در ادامه توضیح میدهیم.
روشنایی و نورپردازی
بسیاری از افراد تصور میکنند نورپردازی فقط به این معنی است که فروشگاه آنقدر روشن باشد که مشتری بتوانند همه چیز را بخوبی مشاهده کند، اما معنی نورپردازی در طراحی داخلی فراتر از این تعریف ساده است. در واقع با استفاده از وسایل روشنایی مناسب و نورپردازی اصولی میتوان روحیه و حال مشتری را تحت تاثیر قرار داد.
نورپردازی یکی از ارکان اصلی طراحی فروشگاه بهحساب میآید
طراحان با کم و زیاد کردن شدت نور در قسمتهای خاصی از فروشگاه، ریتم به وجود میآورند و روی نقطهای خاص تاکید بیشتری میکنند یا برعکس بخش دیگری را کم اهمیت جلوه میدهند.
آنها همچنین با توجه به اینکه فروشگاه چه مقدار نور طبیعی دارد، راهحلهای مناسبی را برای نورپردازی بیشتر با استفاده از منابع نور مصنوعی ارائه میدهند.
دکوراسیون داخلی
با وجود اینکه در هر فروشگاه، اجناس حرف اول را میزنند، اما توجه داشته باشید که اجناس بدون وجود دکور جلوه چندانی ندارند. دکور هر فروشگاه را نوع اجناس آن تعیین میکند. با این حال بهطور کلی دکور فروشگاهها شامل انواع سکوها، رگالها، طبقات، قفسهها و غیره میشود.
لوازم دکوری در ابعاد، طرحها، رنگها و حتی متریالهای مختلف در بازار موجود هستند. انتخاب دکور مناسب بستگی به نوع فروشگاه، اجناس و سلیقه شخصی شما دارد.
موضوع مهم دیگری که درباره دکور وجود دارد این است که باید طوری چیده شود که از لحاظ بصری زیبا باشد و مانع حرکت کارکنان و مشتریان نشود.
چیدمان ویترین
ویترین فروشگاه یکی از مهمترین قسمتهایی است که در وهله اول نظر مشتری را به خود جلب میکند. مشتری با توجه به ویترین فروشگاه تصمیم میگیرید که آیا این فروشگاه ارزش وقت گذاشتن را دارد یا خیر. بنابراین در چیدمان ویترین باید نهایت دقت را به خرج بدهید.
ویترین باید نماینده کاملی برای برند و محصولات شما باشد، بنابراین به نورپردازی، محصولات و دکوری که در آن استفاده میکنید توجه کنید و تمام خلاقیت خود را برای طراحی آن به کار بگیرید.
فضای نشیمن
با در نظر گرفتن فضایی برای استراحت مشتری به او احترام میگذارید و تجربه خوبی را در ذهن او ثبت خواهید کرد. زمانی که مشتری در فروشگاهی احساس راحتی کند، قاعدتاً تمایل دارد که باز هم به آنجا بازگردد.
برای راحتی مشتری قسمتی از فروشگاه را به نشستن اختصاص دهید
صندوق فروشگاه
آخرین قسمتی که مشتری در یک فروشگاه با آن رو به رو میشود، بخش صندوق است. صندوق فقط قسمتی برای انجام حساب و کتاب نیست، از این بخش میتوان بهعنوان فرستی برای فروش نیز استفاده کرد که در ادامه مقاله روش آن را به شما خواهیم گفت.
توجه داشته باشید که قسمت صندوق باید دارای تمامی امکانات لازم برای تسویه حساب و صدور فاکتور باشد
چگونه بهترین سبک چیدمان را برای طراحی فروشگاه انتخاب کنیم؟
هر یک از سبکهای چیدمانی که در بالا معرفی کردیم، پیام متفاوتی را به خریدار القا میکند و همچنین تجربه متفاوتی را برای او به وجود میآورد.
برای انتخاب بهترین سبک چیدمان برای فروشگاه، صاحب فروشگاه باید نوع محصولات، تعداد محصولاتی که در فروشگاه به نمایش گذاشته میشوند، ویژگیهای مشتریان مورد نظر و بودجهای که برای طراحی فروشگاه کنار گذاشته است را در نظر بگیرد. به این ترتیب راحتر تصمیم میگیرد که چه چیدمانی درخور فروشگاه او است.
مهمترین اصول در طراحی فروشگاه
طراحی بهترین فروشگاه مستلزم این است که علم و هنر را با یکدیگر ترکیب کنید. برای اینکه بهترین نتیجه را از فروشگاه خود بگیرید باید اصول طراحی خاصی را رعایت کنید. در این قسمت درباره هر یک از این اصول طراحی میپردازیم.
به تعداد محصولات خود توجه کنید
یکی از سوالات مهمی که ذهن هر صاحب فروشگاهی را درگیر میکند این است که چه تعداد از کالاها را باید در فروشگاه قرار دهد. پاسخ این سوال واضح است.
چه تعداد محصولاتی باید در قفسههای فروشگاه قرار بگیرند؟
از یک طرف تحقیقات نشان دادهاند که هر چه محصولات بیشتری را در فروشگاه قرار دهید، میزان فروش افزایش مییابد و برعکس هر چه تعداد محصولات کمتر باشد، درصد فروش نیز کمتر میشود.
از طرف دیگر، زمانی که میزان فروش بهدلیل وجود محصولات کمتر کاهش مییابد، رضایتمندی مشتریان افزایش پیدا میکند. یه عبارت دیگر مشتریان از خرید خود رضایت بیشتری داشتند، اما زیاد خرید نمیکردند.
از این آزمایش نتیجه میگیریم که مشتریان تجربه وجود اجناس کمتر در فروشگاه هر ا دوست دارند، اما در عوض با این سیستم کمتر خرید میکنند.
گنجاندن تعداد زیادی از محصولات در فروشگاه باعث میشود مشتریان برند شما را آنطور که باید درک نکنند؛ مخصوصاً اگر در تلاش هستید بوتیک یا فروشگاهی لوکس طراحی کنید.
به این ترتیب هر چه محصولات بیشتری داشته باشید، در ذهن مشتری اجناس شما ارزش کمتری دارد و برعکس هر چه اجناس کمتری را در فروشگاه بچینید، مشتری تصور میکند که اجناس شما قیمتی و باارزش هستند.
در نهایت تعداد اجناسی که در طراحی فروشگاه استفاده میکنید به ابعاد فروشگاه، پیامی که میخواهید به مشتری منتقل کنید و تجربهای که میخواهید برای او به وجود آورید، بستگی دارد.
اگر شما فروشگاهی با اجناس خرده و اقتصادی دارید و فروشگاهتان نیز از فضای کافی برخوردار است، بهترین استراتژی این است که فروشگاه را با اجناس زیاد پر کنید. در عوض اگر فروشگاهی با اجناس قیمتی و نفیس دارید، بهتر است فقط بهترین نمونه از هر جنس را انتخاب کرده و در فروشگاه خود قرار دهید.
فضای کافی برای رفت و آمد به وجود آورید
اگر تصمیم دارید با استفاده از چیدمان فشرده، از حداکثر فضای خالی فروشگاه استفاده کنید، هیچ اشکالی ندارد. فقط به این نکته توجه داشته باشید که فرقی ندارد طراحی فروشگاه شما به چه سبکی باشد، در هر صورت باید فضای کافی و مناسبی برای رفت و آمد به وجود آورید.
در طراحی فروشگاه فضای کافی و مناسبی برای رفت و آمد به وجود آورید
حتماً تا به حال پیش آمده که محصول مورد نظر خود را پیدا کنید و زمانی که در حال بررسی کردن آن هستید، به دلیلی کمبود فضا مجبور شده باشید حرکت کنید و راه را برای افراد پشت سر خود باز کنید.
این مشکل باعث میشود مشتری از خرید کالا صرف نظر کند، به این ترتیب اگر فضای کافی برای رفت و آمد مشتری و کارکنان به وجود نیاورید، در امر فروش به ضرر خود عمل خواهید کرد.
از چیدمانی استفاده کنید که مشتری را تشویق به خرید کند
از طراحی فروشگاه بهعنوان ابزاری قدرتمند برای افزایش فروش استفاده کنید. با استفاده از طراحی و چیدمان مناسب میتوان توجه مشتری را به محصولاتی خاص جلب کرد.
سوپرمارکتها از این استراتژی بسیار سود میبرند. اگر توجه کرده باشید اکثر سوپرمارکتها در قسمت صندوق محصولاتی مانند شکلات را قرار دادهاند و به این شکل مشتری را ترغیب میکنند که آنها را خریداری کند.
یکی دیگر از روشهایی که در این استراتژی به کار میآید، قرار دادن محصولات مکمل است. برای مثال فروشگاههای پوشاک بر اساس همین استراتژی، لباسهای مختلف را با هم ست میکنند و کنار هم قرار میدهند. به این ترتیب مشتری با مشاهده ترکیب آنها ترغیب میشود که ست لباسها را برای خود بخرد.
ویترین و چیدمان فروشگاه را هر چند وقت یک بار تغییر دهید
یکی از سوالات مهمی که بعد از طراحی فروشگاه به وجود میآید این است که ویترین و چیدمان فروشگاه را هر چند وقت یک بار باید تغییر داد؟ این مسئله اول از همه بستگی به نوع فروشگاه شما دارد.
طراحی ویترین فروشگاه را از قلم نیندازید
بسیاری از متخصصان دکوراسیون داخلی و فروش معتقد هستند که بهتر است در چیدمان فروشگاهها هفتهای یک بار تغییرات کوچکی به وجود آورد. برای مثال در فروشگاههای پوشاک میتوان لباس مانکنها را عوض کرد.
علاوه بر این، زمانی که اجناس جدید از راه میرسند طبیعتاً تغییراتی در سیستم چیدمان ویترین و داخل فروشگاه نیز به وجود میآید.
اگر فروشگاه شما در خیابان یا مرکز خریدی شلوغ قرار دارد باید بیشتر از قبل به سبک چیدمان ویترین توجه کنید. بهدلیل اینکه ویترین مهمترین نقش را در جلب توجه بازدیدکنندگان دارد.
از کارکنان خود به نحو احسن استفاده کنید
فراموش نکنید که کارکنان نیز یکی از اجزای مهم در طراحی فروشگاه به حساب میآیند؛ بنابراین از آنها نیز کمک بگیرید. نحوه قرارگیری آنها در فروشگاه باعث افزایش یا کاهش جذابیت آنجا میشود.
از کارکنان خود بخواهید بهجای اینکه پشت پیشخوان بایستند، در سرتاسر فروشگاه فعال باشند و حرکت کنند. به این ترتیب فروشگاه جو دوستانه و گرمی به خود میگیرد.
زمانی که مشتری به داخل فروشگاه نگاه میکند و میبیند که فروشندهها با خوشرویی پا به پای مشتری او را در مسیر خرید راهنمایی میکند، بیشتر راغب میشود که وارد فروشگاه شود.
سخن آخر
سبک طراحی فروشگاه و نحوه چیدمان آن مستقیماً روی تعداد مشتریها و فروش تاثیر میگذارد. به همین دلیل باید با کمک متخصصان طراحی بهترین سبک را برای دکوراسیون و چیدمان فروشگاه خود انتخاب کنید.
همچنین به خاطر داشته باشید زمانی که صحبت از چیدمان، نحوه نمایش و استراتژیهای تجاری است، کار طراحی هیچ وقت به پایان نمیرسد و دائم باید در فروشگاه خود تنوع ایجاد کنید. بنابراین همیشه به دنبال روشهای جدید و موثری برای بهبود فروشگاه خود بگردید.