یکی از روشهای جذب مشتری و معرفی محصولات جدید هر کسب و کاری، برگزاری نمایشگاه است. طراحی نمایشگاه مانند سایر سازههای معماری به علم و آگاهی بالای معماران بستگی دارد. رعایت اصول طراحی به فروشندگان یا صاحبان کسب و کار کمک میکند که محصولات خود را بهتر و سریعتر در معرض نمایش قرار دهند و بدین طریق با فروش آنها به سود بالایی دست پیدا کنند.
طراحی داخلی، ارتفاع غرفهها، متریال، نورپردازی، رنگبندی و غیره از جمله عواملی هستند که جذابیت آن محیط را نزد مخاطبان افزایش میدهند. ادغام هنر و علم معماری ترکیبی بی نظیر از فضای نمایشگاهی را به وجود میآورد که چشمها را به خود خیره میکند. برای این منظور توجه به کوچکترین عناصر، طراحی بی نظیری از این فضا را به رخ همگان میکشد. برای آشنایی بیشتر با اصول و نکات طراحی این فضا، مطالعه مقاله مورد نظر را از دست ندهید.
اصول طراحی نمایشگاه چیست؟
نمایشگاه از جمله فضاهایی است که طراحی آن باید بر اساس اصول معمارانه صورت گیرد. سازه بنا و فضای داخلی نمایشگاه باید بهگونهای طراحی شوند که معرف محصولات و دستاوردهای جدید شرکتها باشند. در واقع هنر و علم در ترکیب با یکدیگر مجموعهای بی نظیر برای جذب مخاطب را خلق میکنند.
عناصر به کار رفته در فضای این سازه برای جلب توجه نگاه مخاطب بسیار حائز اهمیت است. از این رو طراحان باید به جزئیات و نکات این فضا دقت بسیاری داشته باشند. در این صورت تعامل حسی بین نگاه مخاطب و محصول مورد نظر ایجاد میشود که نتیجه آن فروش بالای محصولات است. به عقیده برخی از طراحان، نمایشگاههای موفق باید با توجه به ۳ نکته کلیدی طراحی شوند:
- ویژگیهای ظاهری نمایشگاه
- ویژگیهای معمارانه نمایشگاه
- ویژگیهای بازدیدکنندگان
در ادامه هر کدام از این نکات را بررسی میکنیم.
با اصول طراحی نمایشگاه آشنا شوید
منظور از ویژگیهای ظاهری نمایشگاهی چیست؟
این اصل همان ویژگیهای بصری است که در طراحی نمایشگاه به کار میروند و بر پایه آن تمرکز دارند که در این اصل باید ۷ نکته زیر رعایت شود.
اندازه
ارتفاع، ابعاد و اندازه نمایشگاه یکی از مهمترین نکاتی است که از نظر بصری روی جذب مخاطب تأثیر میگذارد. بدون شک هر چقدر ابعاد یک نمایشگاه بزرگتر باشد، مدت زمان ماندگاری مخاطب در آن فضا نیز بیشتر است.
حرکت
استفاده از عناصر قابل حرکت مانند پایههای ایستاده با قطعات متحرک توجه مخاطبان را بیشتر از پایههای استاتیک و ثابت به خود جلب میکند.
تازگی
این نکته در ویژگیهای ظاهری نمایشگاه حس تازگی و نو بودن را به مخاطب القا میکند. در این صورت مشتری با کنجکاوی تمام به سمت غرفه نمایشگاهی کشیده میشود. حس تازگی با متریال، نورپردازی، طراحی و غیره قابل انتقال است.
علاقه ذاتی
برخی از عناصر موجود در نمایشگاه برای برانگیختن علاقه مخاطبان به کار میروند. در واقع همه ما ذاتاً به دنبال دسترسی به محصولی کمیاب و با ارزش هستیم. طراحی نمایشگاه نیز باید بهگونهای انجام شود که در راستای علاقه ذاتی مخاطب باشد. در این صورت جلب توجه مشتری و میل به حضور او در نمایشگاه مربوطه تضمین میشود.
تحریک حواس پنجگانه
بدون شک مهمترین حواس پنجگانه، بینایی است که افراد را به سمت غرفههای جذاب میکشاند. با این حال هر غرفه باید بهگونهای طراحی شود که تمامی حواس مخاطب را به خود درگیر کند. استفاده از یک موسیقی دلنشین، بوی خوش، استفاده از متریال با بافت برجسته و غیره از جمله راهکارهای تحریک حواس مخاطبان است.
تحریک حواس در طراحی نمایشگاه یکی از راههای جلب توجه بازدیدکنندگان است.

تعامل و مشارکت
طراحی غرفههای نمایشگاهی باید بهگونهای باشد که مخاطبان قادر به برقراری ارتباط و تعامل با صاحبان نمایشگاه یا سایر افراد باشند. تعامل زمانی افزایش پیدا میکند که مشتریان برای مشارکت ترغیب شوند. مدت زمان ماندگاری در غرفه این امکان را به آنان میدهد که با گفتوگوی شفاهی قادر به ورود به پیجهای اجتماعی کسب و کار مورد نظر باشند.
از این رو نصب بنرهای جذاب در زمینه محصول مورد نظر و درج آدرس پیجهای اجتماعی روی آنها، بهترین گزینه برای جلب نظر مخاطبان و ماندگاری آنان در غرفهها است.
هیجان
عناصر ظاهری و بصری به کار رفته در طراحی نمایشگاه باید برانگیزاننده هیجان مخاطبان باشند. در این صورت فضای مورد نظر به نقطه گفتگو و تعامل تبدیل میشود. نمایشگاههایی با طراحی هیجان انگیز مدت زمان ماندگاری مخاطبان در غرفه را افزایش میدهند.
ویژگیهای معمارانه نمایشگاه شامل چه اصولی میشوند؟
این ویژگیها همانطور که از نام آنها مشخص است، جنبه معمارانه دارند و بر اساس اصول مشخص و سنتیتری از طراحی استوار هستند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
دید
بدون شک دیده شدن هر چه بیشتر محصول توسط مخاطبان، امکان فروش آن را افزایش میدهد. بنابراین برای بهتر دیده شدن باید در طراحی این فضا از جنبههای بصری متمایز با سایر غرفهها استفاده کرد. معماران برای رسیدن به این هدف از متریال، رنگ، نورپردازی، ابعاد، ارتفاع و غیره در طراحی نمایشگاه استفاده میکنند.
محل قرارگیری نمایشگاه
در طراحی هر نمایشگاهی باید مکانی را که تجمع مردم در آنجا بیشتر است، برای احداث نمایشگاه در نظر گرفت. نزدیکی به مردم موجب شلوغی نمایشگاه و بازدید بیشتر از محصولات موجود در غرفهها میشود. به همین دلیل موقعیت نمایشگاه باید در اولویت قرار گیرد.
بهعنوان مثال قرارگیری غرفههای نمایشی در انتهای سالن ممکن است سبب بازدید کمتر از آنها شود. زیرا احتمال دارد مخاطبان بهدلیل خستگی، مسیر طولانی تا انتهای نمایشگاه را طی نکنند.
توجه به محل قرارگیری غرفهها در طراحی نمایشگاه
پیام کلیدی قابل دید
برای جذب مخاطبان باید پیام کلیدی شرکت یا محصول مورد نظر در سطح دید افراد قرار گیرد. در این صورت توجه آنها به غرفه مورد نظر افزایش پیدا میکند.
توجه به واقعگرایی در طراحی نمایشگاه
طراحی فضاهای نمایشگاهی باید بهگونهای انجام شود که از نظر مخاطبان واقعی به نظر آید. دسترسی به محصول مورد نظر در فضای نمایشگاهی و استفاده از آن، موجب درک راحتتر کیفیت و اهمیت آن توسط مخاطبان میشود. از این رو احتمال خرید محصول توسط مشتریان افزایش پیدا میکند.
استفاده از عناصر ساده و بدون شلوغی
این فضاها باید دارای طراحی ساده و در عین حال کاربردی باشند. استفاده از عناصر شلوغ در طراحی موجب سردرگم شدن مخاطب و عدم درک مفهوم نمایشگاه میشود. تحریک حواس به خودی خود برای جذب مشتریان ضروری است، اما ایجاد بار حسی اضافه در طراحی، نکته منفی آن به شمار میرود. در صورت شلوغی نمایشگاه، جذابیت و هماهنگی عناصر آن از بین میروند و مدت ماندگاری مخاطب در آن فضا نیز کاهش پیدا میکند.
در ویژگیهای بازدیدکنندگان باید به چه نکاتی توجه شود؟
این ویژگیها با شناخت درست مخاطب ارتباط نزدیکی دارند. در این صورت با طراحی فضایی منحصر به فرد امکان تجربهای تازه برای مشتریان فراهم میشود. شناخت مخاطبان در درک بهتر آنها موثر است و این امر موجب طراحی نمایشگاه بنا به نیازها و خواستههای آنان میشود. در ادامه نکات مهم این اصل را بررسی میکنیم.
تحقیق در مورد مخاطب
بدون شک هر محصول یا کالا برای مخاطب خاصی طراحی میشود. از این رو طراحی فضای نمایشگاه نیز باید بهگونهای انجام گیرد که با سن، جنسیت، شرایط اقتصادی، محل زندگی، وضعیت اجتماعی و سایر ویژگیهای افراد هماهنگ باشد. بنابراین تحقیق در مورد مخاطب جزو اصول ویژگیهای بازدیدکنندگان در طراحی قرار میگیرد.
توجه به نوع مخاطب در طراحی نمایشگاه
توجه به علایق مخاطب
این نکته به طراحان کمک میکند که با توجه به علایق مخاطبان خود، فضایی مناسب را برای آنان طراحی کنند. در این صورت نفوذ صاحبان کسب و کار در بین افراد بیشتر میشود و ارتباط صمیمانهای بین آنان شکل میگیرد.
طراحی بر اساس محل توقف و استراحت
خستگی یکی از عواملی است که بازدیدکنندگان را از ادامه گشت و گذار در نمایشگاه باز میدارد. به همین دلیل طراحی نمایشگاه باید بهگونهای باشد که علاوه بر جلب توجه، موجب ماندگاری مخاطبان شود. طراحی مکانی برای نشستن این افراد، امکان استراحت موقت و بازدید بیشتر از نمایشگاه را فراهم میآورد.
تأثیرات اجتماعی
بدون شک حضور یک فرد در غرفهای خاص موجب کنجکاوی سایرین میشود. از آنجایی که انسانها بهطور ذاتی تحت تأثیر یکدیگر قرار دارند، رفتار آنها بهطور ناخودآگاه روی دیگری تأثیر میگذارد. از این رو برای برقراری تعاملات اجتماعی، نظر سایر افراد خارج از غرفه به آن فضا جلب میشود.
استودیو معماری 4 یکی از مجموعههای بسیار حرفهای با طراحان جوان به شمار میرود که فعالیت خود را از سال 2016 در زمینه طراحی انواع سازههای معماری نوین در سبکهای متعدد آغاز کرده است.
در صورتی که نیاز به طراحان حرفهای برای ساخت نمایشگاه، ویلا، شهرک، آپارتمان مسکونی و غیره دارید، با ورود به سایت ما و مشاهده نمونه کارهای انجام شده در این زمینه، با خیال راحت پروژههای خود را به تیم حرفهای ما در استودیو معماری 4 بسپارید. این تیم در طراحی معماری داخلی و خارجی بنا و لوازم موجود در آن بهترین گزینههای پیشنهادی را در اختیار شما قرار میدهد.
در نتیجه
نمایشگاه یکی از مکانهای بسیار مناسب برای تبلیغ و ارائه خدمات و کالاهای جدید شرکتها است. از این رو توجه به طراحی نمایشگاه بهترین گزینه برای جلب مشتری و فروش بیشتر محصول به شمار میرود.
نمایشگاهها باید معرف نوع محصول باشند و برای طراحی آنها باید نکات بسیاری از قبیل: ویژگیهای بصری، ویژگیهای معمارانه و ویژگیهای بازدیدکنندگان مدنظر قرار گیرد. هر کدام از این ویژگیها خود دارای اصول و نکاتی هستند که در این مقاله به بررسی آنها پرداختیم.